Untuk Lebih Baik Atau Lebih Buruk? Tinjauan Skop Hubungan Antara Penggunaan Internet Dan Kesihatan Mental Dalam Orang Dewasa Lebih Tua Semasa Pandemik COVID-19 | INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeingâ„¢)
» ARTIKEL » Untuk Lebih Baik atau Lebih Buruk? Tinjauan Skop Hubungan antara Penggunaan Internet dan Kesihatan Mental dalam Orang Dewasa Lebih Tua semasa Pandemik COVID-19

Orang dewasa yang lebih tua dinasihatkan untuk mengelakkan aktiviti sosial semasa wabak COVID-19. Akibatnya, mereka tidak lagi menerima sokongan sosial dan emosi yang mereka perolehi daripada aktiviti tersebut. Penggunaan Internet mungkin merupakan penyelesaian untuk membetulkan keadaan. Oleh itu, tinjauan skop ini berusaha untuk memetakan literatur tentang penggunaan Internet dan kesihatan mental dalam populasi yang lebih tua semasa wabak untuk mengkaji sejauh mana dan sifat penyelidikan.

Semakan skop telah dijalankan menggunakan lapan pangkalan data—PubMed, Scopus, Ebscohost Medline, Ebscohost Academic Search, Ebscohost CINAHL Plus, Ebscohost Cochrane, Ebscohost Psychology and Behavioral Sciences Collection, dan Ebscohost SPORTDiscus, mengikut garis panduan PRISMA. Dua templat pra-ujian (kajian kuantitatif dan kualitatif) telah dibangunkan untuk mengekstrak data dan melaksanakan analisis deskriptif dan ringkasan tematik. Sebanyak sepuluh artikel memenuhi kriteria kelayakan. Tujuh daripada sepuluh kajian adalah kuantitatif, manakala selebihnya adalah kualitatif. Lima tema biasa dikenal pasti daripada semua kajian yang disertakan. Ulasan kami mendedahkan bahawa penggunaan Internet untuk tujuan komunikasi nampaknya dikaitkan dengan kesihatan mental yang lebih baik pada orang dewasa yang lebih tua semasa wabak COVID-19. Arah untuk penyelidikan masa depan dan batasan semakan juga dibincangkan.

Artikel Penuh

Tarikh Input: 24/06/2022 | Kemaskini: 24/06/2022 | lizamdnor