Ahli COMTAS Telah Mengadakan Lawatan Kerja Ke Wales Dan London, United Kingdom. | INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeingâ„¢)
» BERITA » Ahli COMTAS telah mengadakan lawatan kerja ke Wales dan London, United Kingdom.

Ahli COMTAS telah mengadakan lawatan kerja ke Wales dan London, United Kingdom.

United Kingdom, 27 Februari -7 Mac - Tujuh (7) ahli Konsortium Mobiliti dan Pengangkutan dalam Masyarakat Penuaan (COMTAS) telah mengadakan lawatan kerja ke Wales dan London, United Kingdom, dari 27 Februari hingga 7 Mac 2023. COMTAS terdiri daripada gabungan penyelidik dari tiga universiti: Universiti Putra Malaysia, Universiti Sains Malaysia, dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia merupakan pembiayai projek COMTAS ini.

Tujuan lawatan itu adalah untuk meninjau peluang dan mengenal pasti rakan kongsi berpotensi di UKnited Kingdom untuk sistem mobiliti dan pengangkutan dalam persekitaran yang mesra usia, serta untuk mendapatkan pengetahuan dan maklumat tentang cara kerajaan tempatan merancang sistem mobiliti dan pengangkutan yang mesra usia.

Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada tuan rumah kami, Prof. Dr. Charles Musselwhite, Ketua Jabatan Psikologi, Universiti Aberystwyth, kerana telah menganjurkan program komprehensif yang merangkumi mesyuarat, perbincangan, dan lawatan ke agensi/pembekal perkhidmatan yang berkaitan, Persidangan Penyelidikan Penuaan dan Demensia (CADR). Prof. Musselwhite juga merupakan Pengarah Bersama CADR. https://www.drcharliemuss.com.

Tarikh Input: 17/03/2023 | Kemaskini: 17/03/2023 | lizamdnor

SXEUEAm~