FEASIBILITY SURVEY WITH THE PRIVATE SECTOR FOR UTILIZING JAPANESE TECHNOLOGIES IN ODA PROJECTS FOR IMPLEMENTATION OF PREVENTIVE ELDERLY CARE AND HUMAN RESOURCES DEVELOPMENT SYSTEM FOR WELFARE

KAGOSHIMA, 3 September – 7 September - Prof. Madya Dr. Halimatus Sakdiah Minhat  (Ketua Laboratori Gerontologi Perubatan, MyAgeing) dan Prof. Madya Dr. Rahimah Ibrahim (Ketua, Jabatan Pembangunan Manusia & Pengajian Keluarga,Fakulti Ekologi Manusia) telah telah melakukan latihan ke Jepun bagi tujuan projek kerjasama di bawah Officials Development assistance (ODA) yang dibiayai oleh Japan International Coopertion Agency (JICA). Projek yang dijalankan melibatkan kolaborasi di antara Kaigonomori Corp. Ltd bersama UPM (IPPM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).  Latihan yang dijalankan merangkumi lawatan ke beberapa kemudahan atau pusat penjagaan dibawah pengurusan syarikat Kaigonomori, Kementerian Kesihatan dan Universiti Kagoshima. Hasil daripada latihan dan lawatan yang telah dijalankan diharapkan dapat membantu pihak Kaigonomori dan JICA dalam mengenalpasti aspek penjagaan warga emas di negara Jepun yang boleh digunapakai dan diaplikasikan dalam kalangan masyarakat tua di Malaysia.

Tarikh Input: 28/09/2018 | Kemaskini: 28/09/2018 | hairuniza

SXEXPAh~