The 2nd Asia Impact Dialogue : Alternative Solution For Ageing Asia - Building A Path For The Elderly To Be Social Asset | INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeing)
» BERITA » The 2nd Asia Impact Dialogue : Alternative Solution for Ageing Asia - Building a Path for the Elderly to be Social Asset

The 2nd Asia Impact Dialogue : Alternative Solution for Ageing Asia - Building a Path for the Elderly to be Social Asset

              

 

Fukuoka, 29 Ogos - 1 September, Sasakawa Peace Foundation(SPF) dan Asian Aging Business Center telah mengadakan bengkel pada 29 Ogos hingga 1 Sept di Fukuoka, Jepun, dengan tajuk "The 2nd Asia Impact Dialogue Workshop: Alternative Solution for Ageing Asia - Building a Path for the Elderly to be Social Asset".
Bengkel ini dihadiri oleh wakil dari negara-negara Asia dan masyarakat setempat. Matlamatnya adalah untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman Jepun dengan Asia sebagai pelari depan penuaan penduduk. Pada masa yang sama, keadaan semasa penuaan aktif di Asia telah dikongsi dan dibincangkan. Peserta juga dibawa ke beberapa pusat komuniti kanan dan melihat bagaimana aktiviti dijalankan di setiap pusat. Acara itu kemudian disimpulkan dengan mencadangkan aktiviti dan pendekatan yang diperlukan dalam mempromosikan penuaan aktif di Malaysia. Pengarah dan Timbalan Pengarah Institut Penyelidikan MyAgeing Universiti Malaysia Malaysia (MyAgeing), Profesor Dr Tengku Aizan Hamid dan Profesor Madya Ir. Dr. Siti Anom Ahmad wakil dari Malaysia turut menghadiri Bengkel ini.

Tarikh Input: 03/09/2018 | Kemaskini: 03/09/2018 | lizamdnor

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeing)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397692750/ 2755
0397692738/ 2744
C1576498483