Seterra Dialogue Islamic Aged Care Kuala Lumpur 2022 | MALAYSIAN RESEARCH INSTITUTE ON AGEING (MyAgeingâ„¢)
» NEWS » Seterra Dialogue Islamic Aged Care Kuala Lumpur 2022

Seterra Dialogue Islamic Aged Care Kuala Lumpur 2022

Kuala Lumpur, 22 FebruariSeterra Healthcare Services Sdn Bhd  dengan kerjasama Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeing™) Universiti Putra Malaysia dan Pusrawi International College of Medical Sciences (PICOMS) telah menganjurkan ‘Seterra Dialogue on Islamic Aged Care 2022’.

Dialog ini turut membincangkan isu peningkatan bilangan warga emas yang kian meningkat di Malaysia dan serantau.  Perbincangan komprehensif dalam mentransformasikan industri penjagaan warga emas di Malaysia, khususnya dalam penjagaan warga emas berkonsepkan Islam. Ini termasuk penjagaan dari segi fizikal yang merangkumi kesihatan mereka dan juga pengisian rohani bagi melengkapkan persediaan menuju pengakhiran Husnul Khotimah (Dignified Ageing with Spiritual Readiness).  Persidangan Dialog Antarabangsa ini setiap tahun dan sekali gus menjadikan Malaysia sebagai hab terunggul untuk ‘Islamic Aged Care’ di Asia.

Persidangan ini telah menghimpunkan pakar-pakar intelektual, pihak-pihak yang berkenaan termasuk regulator Kerajaan, majlis-majlis agama, pemain-pemain industri, syarikat berkaitan kerajaan, institusi kewangan dan lain-lain termasuk peserta-peserta antarabangsa untuk sama sama membahaskan dan berbincang bagi menangani situasi yang semakin meruncing ini.

Date of Input: 23/02/2022 | Updated: 23/02/2022 | lizamdnor

SXDdJAm~