Seminar Intimasi Dan Seksualiti Di Usia Lanjut 2016 | INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeing)
» BERITA » Seminar Intimasi dan Seksualiti Di Usia Lanjut 2016

Seminar Intimasi dan Seksualiti Di Usia Lanjut 2016

Sungguhpun menyedari kepentingan seksualiti dalam mengekalkan kualiti hidup dan kesejahteraan warga tua, isu-isu yang berkaitan dengan seksualiti dan keintiman sebahagian besarnya masih belum diterokai. Namun begitu, isu-isu yang berkaitan dengan hubungan seksual dan keintiman di usia tua ini tidak dibincangkan secara terbuka. Tambahan pula, pemahaman yang terhad berkaitan dengan tingkah laku seksual, terutamanya dalam konteks Asia, keintiman dan seksualiti di kemudian hari biasanya dianggap sebagai subjek tabu di kalangan masyarakat konservatif. isu-isu berkaitan seksual sering hanya didedahkan kepada pengamal perubatan tradisional atau dibincangkan antara pasangan suami isteri di dalam privasi bilik tidur. Di Malaysia, orang Melayu dan wanita India adalah agak kurang menunjukkan sikap terbuka terhadap seksualiti dan penyelesaian untuk masalah seksual.

Oleh itu, disebabkan oleh perubahan yang luar biasa dalam struktur penduduk Malaysia, di mana penuaan penduduk berlaku dengan pantas, membayangkan keperluan yang lebih besar untuk memahami isu-isu seksual dan keintiman menjejaskan kualiti hidup warga tua adalah penting. Pendekatan budaya dan pencapaian pendidikan memainkan peranan penting dalam mengekalkan keintiman kualiti dan seksualiti di kalangan rakyat Malaysia yang lebih berusia. Walau bagaimanapun, galakan dialog mengenai isu-isu seksual dan keintiman dan cara-cara untuk memupuk dan menggalakkan hubungan yang sihat di kemudian masih sukar didapati terutamanya di kalangan penduduk bukan barat. Oleh itu, warga tua tidak pasti siapa perlu dirujuk apabila mereka mempunyai isu-isu yang berkaitan dengan kemesraan dan seksualiti. Oleh itu, Seminar Keintiman dan Seksualiti Di Usia Tua 2016 (ISiLL2016) yang telah diadakan pada 18-20 Oktober 2016 ini  menjadi platform yang membolehkan peserta dan pihak berkepentingan bagi membincangkan isu-isu seksualiti dan keintiman dalam kalangan warga berusia secara holistik. Tema ISiLL2016 ini adalah "Perspektif Biologi dan Budaya"

Seminar ini bertujuan untuk membincangkan secara profesional berkaitan kepentingan isu-isu berkaitan dengan keintiman dan seksualiti di kalangan orang yang lebih tua, seperti kesihatan, sosial, kerohanian, dan ekonomi aspek penuaan.

 

Tarikh Input: | Kemaskini: 22/05/2017 | mrizal

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PENYELIDIKAN PENUAAN MALAYSIA (MyAgeing)
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397692750/ 2755
0397692738/ 2744
C1576501053